Na czym polega pasteryzacja piwa?

Pasteryzacja to technika konserwacji produktów spożywczych za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania, której głównym zadaniem jest przedłużenie trwałości tychże produktów. Pasteryzacji może być poddawane między innymi piwo. W jaki sposób dokładniej się to odbywa w przypadku bursztynowego trunku? Czy pasteryzacja ma wpływ na smak tego napoju?

Butelkowanie piwa
Butelkowanie piwa

Proces pasteryzacji od strony technicznej

Piwo jest trunkiem, który powstaje w naturalnym procesie fermentacji alkoholowej. W celu wywołania fermentacji alkoholowej wykorzystuje się drożdże piwowarskie górnej fermentacji lub dolnej fermentacji. W związku z wykorzystaniem drożdży w piwie znajdują się związki organiczne, które z czasem ulegają rozkładowi. By piwo jak najdłużej zachowało wielomiesięczny termin przydatności do spożycia, wykorzystuje się metodę pasteryzacji. Metoda pasteryzacji generalnie polega na podgrzewaniu produktu, by wyeliminować z niego niepożądane pod kątem zachowania przydatności do spożycia mikroorganizmy. W przypadku piwa mówimy o podgrzewaniu go do temperatury około 70 st. C. Od strony technicznej pasteryzację dzielimy na pasteryzację tunelową, w której podgrzewa się piwo znajdujące się już w butelkach lub puszkach oraz pasteryzację przepływową, w której napój przepływa przez system wąskich rurek i w tym trybie jest podgrzewany, a dopiero później rozlewany do butelek i puszek. Pasteryzacja jest procesem, który gwarantuje pozbycie się bakterii, ale nie zabija endospor (przetrwalników będących formą spoczynkową), dlatego też piwo pasteryzowane również ma swoją datę przydatności do spożycia.

Piwo pasteryzowane kontra piwo niepasteryzowane

Zagłębiając się w temat, zadajemy sobie pytanie: czy pasteryzacja piwa ma wpływ na jego smak? – Jak mówią nam specjaliści, odpowiednio przeprowadzony proces pasteryzacji nie ma zauważalnego wpływu na smak piwa. Trzeba przy tym pamiętać, że piwo niepasteryzowane ma znacznie krótszą datę przydatności do spożycia – butelkowe piwo niepasteryzowane musi być odpowiednio dostarczone z browaru (istotna jest odpowiednia temperatura podczas transportu), zakupione i wypite w czasie około miesiąca. Z tego właśnie wynika fakt, że piwo niepasteryzowane to z reguły produkt ekskluzywny, jak piwo Pilsvar Naturalne Niepasteryzowane. Szukając odpowiedniej puenty do naszego tematu, warto postawić na następujące stwierdzenie: dobre piwo zawsze jest dobre – pasteryzacja nie zmieni jego smaku, a jedynie pozwoli na dłużej go zachować w niezmienionym stanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *